Om Öspab

 

Välkommen till Öspab Fruktodling

Äpplen som odlas i Östra Sönnarslöv har alltid varit kända för sin utmärkta smak.

Våra äppelträd växer på en kalkklippa intill Linderödsåsens sluttningar vid Maltesholms slott. Det svala nordiska klimatet och den kalkrika jorden ger våra äpplen den fina färgen och den goda aromen.

Här finns också en tradition att odla frukt sedan 100-tals år tillbaka. I nuvarande regi, Östra Sönnarslövs plantskola (ÖSPAB), har odlingen skett under mer än 50 år och omfattar idag c:a 260.000 träd på c:a 82 hektar. Frukten säljs sedan via Äppelriket, en ekonomisk förening med bas i Kivik, till konsumenter i hela Sverige

Efter flera års diskussioner tog vi 2008 ett beslut att satsa på en vidareförädling av vår goda frukt. Detta innebar i ett första steg att vi byggde ett av Europas modernaste musterier. För att säkerställa en längre tids tillgång till frukt av hög kvalitet byggdes 2009 också ett antal s.k. ULO-lager.

Äppelmust
Musten, som är vår huvudprodukt, tillverkas på ett traditionellt sätt, dvs. det är en gammaldags, kallpressad äppelmust helt utan tillsatser, bara 100 % äpple. Naturligare kan det inte bli!
Vår äppelmust är alltså garanterat fri från:
Citronsyra,
Konstgjorda sötningsmedel
Konserveringsmedel
Färg- eller aromämnen.

Trots att vi inte använder några som helst tillsatser har vi mycket lång hållbarhet på våra produkter.

Genom pastörisering har vi en hållbarhet i rumstemperatur för våra flaskor på minst 2 år och för vår Bag-in-box 1-1,5 år. Öppnad flaska är hållbar minst 4-5 dagar respektive 4-5 veckor för vår bag-in-box i kylskåp. Självklart har vi Svenskt Sigill på vår must.

Öspab har även utvecklat ett sortiment med naturligt smaksatta äppelmuster. Se vidare under produkter.

Äppelmos
Vi producerar även vår egen äppelmos, som bl.a. har uppmärksammats i några av landets branschtidningar. Mosen, som levereras i 500 grams glasburkar, är producerad av Aroma, ett klassiskt svenskt äpple. Finns i tre olika varianter: Äppelmos med små bitar, äppelmos med stora bitar och en variant som är smaksatt med kanel.

Lägg upp i en tallrik, lite mjölk och du har ett perfekt mellanmål. Passar även bra till bak och som tillbehör vid middagar.

Äppelcider
Ett av våra senaste tillskott i sortimentet är en lågalkoholig svensk cider av fransk typ. Vad betyder då detta? Jo i Frankrike är reglerna för cider mycket strikta. En fransk cider får inte innehålla något annat än äpplen, utan några som helst tillsatser. Så gör vi också!

Cidern finns i olika varianter från halvtorr till lite sötare.

Vi har även utvecklat en rosa äppelcider fortfarande med bara våra egenodlade äpplen som råvara. För svensk cider är regelverket enklare och tillåter betydligt mer än det franska.

Kravet i Sverige är endast att drycken skall innehålla minst 15 procent fruktjuice (koncentrat går bra) och det går bra att kolsyra, tillsätta socker, aromämnen, vatten mm. Detta blir naturligtvis en helt annan dryck än traditionell fransk cider. Stora delar av världen skulle inte kalla detta för cider utan istället alkoläsk eller läsk. Den enda tillsats som är tillåten i Frankrike är sulfit men inte heller detta använder vi!

Äppelcidervinäger
Sedan några år producerar vi också en svensk äppelcidervinäger med Svensk Sigill. Detta är en opastöriserad äppelcidervinäger utan konserveringsmedel.

Tillverkad på traditionellt vis: Äppelmust jäses till cider som långsamt förvandlas till smakrik vinäger. Den naturliga processen gör att vinägern behåller äpplenas alla aromer. Använd den i salladen, maten eller för din hälsa!

Så här går det till:
Våra egna goda äpplen handplockas och genom kallpressning får vi fram en smakrik, opastöriserad äppelmust.

Genom att tillföra utvalda jästkulturer, vinägermodern, omvandlas äppelmusten till äppelcider med en alkoholhalt på lite mer än 5%.I ett ”vinägerkokeri” övergår sedan denna äppelcider, bl.a. med hjälp av luftning, till vinäger med en syrahalt på c:a 5%.

Denna vinäger är en levande vinäger eftersom den är ofiltrerad. Äppelcidervinägern är nu klar att använda men för att ytterliga förhöja och runda av smaken lagras den sedan på ekfat där den naturliga mognadsprocessen fortsätter.

Torkade äppelprodukter
Vi har även en anläggning där vi har möjlighet att torka olika frukter, bär, örter m.m. Torkningen sker med låg temperatur under lång tid för att bevara alla aromer.
Torkade äppelringar som snacks, äppelbitar till din mussli, lika gott till allt!

Ingefäramust
Ingefära, tusenårig asiatisk medicinalnväxt men numera också uppskattad som en av de smakrikaste och nyttigaste kryddorna i det moderna köket. Färsk ingefära blandad med vår egen kallpressade äppelmust blir en både välsmakande och uppfriskande dryck.

Så här långt har vi kommit idag men vårt utvecklingsarbete står aldrig stilla. Vi har flera nya, spännande produkter på gång.

Har du några tips eller frågor så är du alltid välkommen att höra av dig!